Sei alle prese con l’acquisto della nuova caldaia ma non sai come orientarti tra i vari modelli? Ecco qualche consiglio per scegliere il boiler più adatto alle tue esigenze.
Sfaturi & Recomandări

Cum să alegem boilerul potrivit pentru nevoile noastre?

By Ariston

Când alegeţi o centrală pentru casă, este important să ţineţi cont de mai mulţi factori. Deoarece ""centrala perfectă"" este cea care corespunde cerinţelor şi stilului de viaţă dorit. Astfel, haideţi să aflăm cu Ariston, specialistul în confort casnic, câteva sfaturi rapide pentru a fi siguri că alegem centrala care corespunde cel mai bine nevoilor noastre.

Putere centrală.
Puterea centralei trebuie să fie suficientă pentru dimensiunea locuinţei şi numărul de băi şi radiatoare din aceasta. 
Când o centrală are o putere mai mică decat necesarul este posibil să nu poată încălzi suficient locuinţa sau să nu producă suficientă apă caldă. În schimb, o centrală cu o putere prea mare va genera mai multă căldură faţă de cât este necesar, ducând la o risipă de energie, facturi mărite şi generarea de noxe inutile.
Astfel, trebuie să aveţi centrala cu puterea corectă. 

În general, cu cât sunt prezente mai multe radiatoare şi băi cu atât mai mare trebuie să fie puterea centralei.
De exemplu, conform estimărilor realizate de asociaţia ce reprezintă principalii instalatori de centrale din UK, acestea sunt cerinţele pentru cele trei categorii principale de locuinţe:

  • Locuinţe mici (1-2 dormitoare) – până la 10 radiatoare, 1 baie - o centrală cu o putere de 24-27 kW
  • Locuinţe medii (3-4 dormitoare) – până la 15 radiatoare, 1-2 băi - o centrală cu o putere de 28-34 kW
  • Locuinţe mari (4 sau mai multe dormitoare) – până la 20 radiatoare, 2 sau mai multe băi - o centrală cu o putere de 35-42 kW.

Un instrument util pentru determinarea centralei potrivite cerinţelor noastre este disponibil aici (legătură către configurator produs).

Rutine zilnice.
Cum ştim care centrală este cea mai bună pentru noi? Dacă înlocuim o centrală, un prim pas este studierea modelelor ce au aceeaşi putere ca cea veche. Totuşi diferite condiţii se pot schimba în cursul anilor şi ne pot afecta obiceiurile şi nevoile. De exemplu, putem trece de la un cuplu tânăr la o familie cu copii, sau invers, copiii pot să crească şi să se mute, astfel încât nu mai este necesar să încălzim toate camerele sau baia secundă pe care nu o prea folosim.
Astfel, este întotdeauna bine să consultaţi un expert (legătură geolocalizare pentru parteneri) care vă poate prezenta o estimare exactă.  

Stilul nostru de viaţă.
Viaţa modernă impune un ritm mult mai alert comparativ cu deceniul trecut, fiind foarte dificil să administrezi o locuinţă. Astfel, chiar şi programarea aprinderii sistemului de încălzire poate deveni o sarcină complexă. Din fericire, în prezent, datorită tehnologiei, este posibil să pornim sau oprim şi să modificăm temperatura centralei chiar şi când lucrăm sau călătorim. Noul serviciu Ariston NET, de exemplu, face posibilă administrarea sistemului de încălzire cu autonomie completă şi linişte. Folosind aplicaţia putem avea control absolut asupra temperaturii locuinţei prin simpla folosire a telefonului, obţinând confortul maxim cu doar câteva acţiuni: aflaţi aici qui cum funcţionează.