Scopri come funzionano le pompe di calore, quale impatto positivo hanno sull’ambiente, a quali detrazioni fiscali danno diritto e quanto potrebbero farti risparmiare.
Mediu

Pompele de căldură: cum funcționează și care este impactul lor pozitiv asupra mediului?

By Ariston

Există un volum din ce în ce mai mare de discuţii despre pompele de căldură dar oamenii încă nu ştiu cum funcţionează şi care este impactul lor pozitiv real asupra mediului. Haideţi să aflăm toate aceste lucruri de la Ariston, care a fost întotdeauna un lider în furnizarea de soluţii de încălzire şi pregătire apă caldă capabile să combine confortul casnic, economia de energie şi grija pentru problemele de mediu.

Pompele de căldură pot asigura o încălzire şi răcire extrem de eficiente din perspectivă economică şi ecologică, cu condiţia să fie instalate şi utilizate corect. De aceea, este important să înţelegeţi caracteristicile principale ale acestui tip specific de soluţie de încălzire: să le descoperim împreună!

 

Ce este o pompă de căldură?

O pompă de căldură este un sistem de producere a energiei regenerabile ce transferă căldura între două spaţii la temperaturi diferite. Ne referim la pompele de căldură în termeni de sursă şi destinaţie a căldurii: aer-aer, aer-apă, apă-apă, apă-aer sau pământ (sol)-apă.

 

Dintre acestea, cele mai comune tipuri folosite acum în casele oamenilor sunt:

- pompele de căldură aer-aer, care folosesc aerul exterior pentru încălzirea (sau dacă este nevoie răcirea) aerului interior.

- pompele de căldură aer-apă, în care energia aerului exterior este transferată apei pentru a asigura încălzirea sau răcirea.

 

Cum funcţionează pompele de căldură?

Pompele de căldură funcţionează într-un mod similar cu frigiderele. Ambele sunt dispozitive compuse dintr-un circuit închis ce conţine un fluid refrigerent care este fluidul de lucru al ciclului de refrigerare: în stare gazoasă este presurizat de un compresor, apoi vaporii ce sunt acum fierbinţi şi puternici presurizaţi sunt răciţi într-un schimbător de căldură, numit condensator, până ce se condensează într-un lichid cu presiune mare. Refrigerentul condensat trece apoi printr-un robinet de expansiune. Lichidul refrigerent la presiune joasă trece apoi printr-un alt schimbător de căldură, evaporatorul, în care fluidul absoarbe căldura şi fierbe. Refrigerentul revine apoi în compresor şi ciclul este repetat.

În timpul acestui ciclu, gazul refrigerent absoarbe energia termică din aerul exterior şi apoi eliberează căldura în aerul interior sau apă, în funcţie de tipul de pompă de căldură folosită, aer-aer sau aer-apă.

Mai mult, multe dispozitive, cum ar fi pompa de căldură aer-apă NIMBUS COMPACT M NET de la Ariston, au de asemenea un robinet reversibil ce permite funcţionarea sistemului în direcţia opusă pentru a produce aer rece.

Voi adăuga şi un paragraf ca cel de mai sus pentru pompa de căldură pentru încălzirea apei (Nous).

Care este impactul asupra mediului?

Pompele de căldură produc un impact pozitiv considerabil asupra mediului deoarece:

- Nu folosesc combustibil pentru ardere.

- Funcţionează în principal cu surse de energie nelimitate, furnizate de natură, cum ar fi aerul.

- Foloseşte doar o cantitate mică de energie electrică, necesară pentru desfăşurarea ciclului de refrigerent.

- Se poate combina cu un sistem cu energie solară, în acest caz toată energia folosită fiind regenerabilă.

Din toate aceste considerente, guvernul a decis acum câţiva ani să clasifice achiziţia şi instalarea de pompe de căldură ca operaţiuni pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor. .

 

Care sunt avantajele economice?  

Pompele de căldură vă ajută să economisiţi până la 70%* din factura anuală de electricitate comparativ cu sistemele tradiţionale.