Încălzire: cum să reducem emisiile periculoase?
Mediu

Încălzire: cum să reducem emisiile periculoase?

By Ariston

Când este menţionat ""efectul de seră"" oamenii se gândesc de obicei la politicile de mediu ale guvernelor privind problemele ecologice mai mult sau mai puţin serioase şi măsurile macro implementate pentru reducerea emisiilor periculoase în atmosferă. Ceea ce uităm de obicei este că fiecare dintre noi, prin gesturi mici, putem ajuta la combaterea acestui fenomen prin acţiuni simple dar eficiente. Acestea încep cu un control mai strict al sistemelor de încălzire şi răcire, care sunt responsabile pentru o parte semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

1. Verificaţi eficienţa energetică a sistemului de încălzire.
Când centrala este mai veche de 10 ani, poate fi utilă înlocuirea acesteia cu un model mai nou şi eficient. Centralele moderne sunt proiectate pentru a asigura randamente foarte mari cu un consum redus de energie comparativ cu cele din trecut. Centralele în condensare Ariston, de exemplu, pot reduce consumul de energie cu până la 35% şi emisiile nocive cu până la 75% comparativ cu modelele tradiţionale.

 

2. Reglaţi termostatul.
Trebuie să evităm menţinerea unei temperaturi constante în casă pe toată durata anului. Astfel, iarna setăm termostatul la un maxim de 20 °C, iar vara acesta nu trebuie setat sub 26 °C.

 

3. Încălzim (sau răcim) doar camerele folosite.
Când casa foloseste pentru încălzire o centrală termica proprie, poate fi o idee bună închiderea robinetelor radiatoarelor din camerele nefolosite. Similar, dacă plecăm de acasă pentru o perioadă mai lungă, este bine să închidem sistemul de încălzire, pentru a evita evacuarea de emisii de gaze nocive inutile către atmosferă.


4. Limitarea consumului apă caldă.
Atunci când este posibil, în loc de o baie vom face un duş, limitând astfel consumul de apă caldă, cu temperatura apei setată la 50 °C.

 

5. Asiguraţi izolaţia adecvată.
Pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţei şi reducerea emisiilor nocive este important să asigurăm prezenţa unei izolaţii eficiente, inclusiv ferestre cu geam izolator şi materiale izolante în pereţi şi sub acoperiş.

 

6. Etanşaţi găurile.
Oamenii cresc de obicei temperatura sistemului de încălzire deoarece curenţi reci pătrund pe lângă ferestre şi uşi. Ca urmare, o acţiune foarte utilă este etanşarea oricăror găuri, lucru ce va reduce pierderile de căldură din interior către exteriorul casei.

 

Faceţi clic aici pentru a găsi soluţia Ariston care vă ajută cel mai eficient să reduceţi emisiile nocive acasă.