Scopri cosa significa davvero efficienza energetica e come sia possibile realizzarla ogni giorno a casa nostra.
Mediu

Ce este eficienţa energetică şi cum o putem realiza în locuinţele noastre?

By Ariston

Ce înseamnă mai exact eficienţa energetică şi care sunt căile principale pentru realizarea acesteia în casele noastre? Haideţi să aflăm din acest mini-ghid practic.

Eficienţă sau economie?
Deşi ""eficienţa energetică"" este un concept răspândit, în special atunci când se discută de probleme de mediu cum ar fi reducerea emisiilor de noxe, nu întotdeauna avem o idee clară privind ceea ce este. Eficienţa energetică şi economia de energie pot fi considerate sinonime. De fapt, eficienţa se referă la capacitatea unui sistem de a realiza o anumită sarcină cu cel mai mic consum posibil de energie, dar fără a compromite rezultatul final sau, într-un context casnic, confortul casei. 

Economia de energie, pe de altă parte, poate implica de asemenea un anumit sacrificiu minim de calitate cu privire la performanţă pentru a asigura prioritatea reducerii nivelurilor de consum. 
În termeni practici, putem spune că eficienţa energetică poate face ""mai mult cu mai puţin"" prin folosirea celor mai bune tehnologii disponibile pe piaţă şi prin adoptarea unui comportament mai responsabil şi mai bine informat. Dar cum realizaţi toate aceste lucruri acasă? Aveţi aici câteva sugestii utile...

Reducerea risipei de energie.i
În conformitate cu Raportul pentru eficienţă energetică din 2017 al Enea, familiile italiene cheltuiesc în medie 1500 de euro pe an pe energie (gaz, combustibil lichid şi electricitate). Această sumă este considerabilă şi, conform raportului, poate fi redusă cu cel puţin 10% prin eliminarea pierderilor datorate administrării defectuoase a resurselor. 
În ceea ce priveşte locuinţele, iată care sunt căile principale pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în casele noastre: 

  • izolarea pereţilor folosind o izolaţie exterioară şi un sistem de finisare pentru a preveni pierderea căldurii.
  • instalarea de ferestre cu izolare termică mare pentru a garanţa o izolare eficientă.
  • folosirea unor echipamente electrocasnice şi sisteme de iluminat şi încălzire mai eficiente.

Asemenea măsuri nu vor oferi doar economii imediate pentru facturi ci vor ajuta şi la reducerea emisiilor de CO2 şi alte substanţe nocive pentru mediu şi sănătate.

Alegerea unei soluţii eficiente pentru casă.

Încălzirea spaţiilor şi apei sunt o parte vitală a eforturilor noastre de a realiza o eficienţă energetică mare în locuinţă. Datorită inovaţiilor tehnologice Ariston are acum soluţii pentru încălzirea spaţiilor şi apei ce pot garanta o performanţă superioară cu un consum de energie inferior nivelurilor anterioare.

Aveţi aici câteva din cele mai folosite soluţii.

CENTRALE ÎN CONDENSARE.
Centralele în condensare exploatează căldura latentă a aburului din gazele arse prin recuperarea unei părţi din energie pentru producerea căldurii în loc să permită pierderea acesteia odată cu fumul (şi în mediu). Această recuperare de energie are ca efect o economie apreciabilă la facturile de utilităţi, cu până la 35% comparativ cu centralele tradiţionale din generaţiile vechi, şi de asemenea reduce considerabil emisiile de noxe. Aflaţi aici mai multe despre toate avantajele trecerii la o centrală în condensare Ariston cu eficienţă energetică mare şi descoperiţi care este potrivită nevoilor dumneavoastră.

POMPE DE CĂLDURĂ.
Considerată cu adevărat revoluţionară în domeniul confortului termic, o pompă de căldură poate fi descrisă ca un mecanism care transferă energia termică de la o sursă cu temperatură joasă la una cu temperatură mare.

Inovaţia stă în faptul că pompele de căldură sunt alimentare în principal de aer şi astfel sursa de energie regenerabilă este furnizată chiar de natură: Un avantaj considerabil nu doar din punct de vedere economic ci şi în termeni de sustenabilitate ecologică.

Ariston are diferite tipuri de pompe de căldură dintre care puteţi alege, în funcţie de nevoile dumneavoastră: De la încălzitoare de apă cu pompă de căldură cum ar fi gama NUOS de la Ariston, la pompe de căldură pentru încălzire ce asigură soluţiile de încălzire, apă caldă şi răcire, cum este cazul gamei Nimbus Net de la Ariston.

Este de asemenea important de ţinut minte că pompele de căldură pot fi combinate cu sistemele solare pentru a reduce şi mai mult consumul de energie..


TEHNOLOGII HIBRID, PENTRU A OBŢINE O EFICIENŢĂ MAI MARE.
Există soluţii noi capabile să combine cele mai avansate tehnologii. Una este reprezentată de sistemele hibrid, care combină centralele în condensare şi pompele de căldură cu performanţă mare pentru a garanta confortul termic optim cu un consum de energie minim. Sistemele hibrid Ariston oferă beneficii foarte atrăgătoare cu tehnologia Hybrid Manager, care selectează automat cele mai convenabile surse de încălzire permanent: Haideţi să descoperim aici gama de sisteme hibrid Ariston.